A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

В регіони розподілили препарат для лікування туберкульозу, стійкого до лікарських засобів

Дата: 20.01.2020 08:58
Кількість переглядів: 283

Міністерство охорони здоров'я України разом з Центром громадського здоров'я розширює можливості для пацієнтів з туберкульозом, які мають мультирезистентні форми або розширену стійкість до протитуберкульозних препаратів.

Розпочалися поставки в усі регіони країни високоефективного протитуберкульозного препарату Deltyba (деламанід), який критично важливий для комплексного лікування пацієнтів зі мають стійкість до протитуберкульозних препаратів.

9 cічня 2020 року перша частина з 1 617 курсів препарату надійшла в Україну.

На замовлення МОЗ України деламанід вперше було закуплено Програмою розвитку ООН за кошти державного бюджету 2018 року - 4 851 курсів. Така кількість препарату забезпечує повну потребу в препараті всім пацієнтам з лікарсько-стійким туберкульозом в Україні, а також створює 100% буфер річного запасу препарату.

Було проведено низку перемовин з японським виробником препарату компанією Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd по заміні офіційного дистриб’ютера препарату в Україні та більш прийнятливій для нашої країни ціни. Російську компанію, як ексклюзивного дистриб'ютора препарату Деламанід в східнєвропейському регіоні, було замінено на українську компанію з ціновою пропозицією за результатами перемовин 1700 доларів США за курс.

Для того, щоб це стало можливо, було докладено чимало зусиль,подолано бар'єри у доступі до цього життєвоважливого лікарського засобу та  досягнуто компроміс, який задовольнив всі зацікавлені сторони: МОЗ України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ПРООН та інші державні установи та установи неурядового сектору, зокрема ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім Ф Г Яновського НАМН», БО «100 відсотків життя», «Альянс громадського здоров'я", «Лікарі без кордонів», «Агентства США з міжнародного розвитку», БФ «Пацієнти України», TB People.

Деламанід - похідне нітро-дигідро-імідазо-оксазолу, що пригнічує синтез клітинної стінки мікобактерії туберкульозу та має високу активність проти внутрішньоклітинних мікобактерій туберкульозу в макрофагах, володіє стерилізучою та бактерицидною дією на мікобактерії туберкульозу.

В Україні препарат зареєстрований відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 30 січня 2019 року № 231.

Його використання схвалено у квітні 2014 року Європейською агенцією з медпрепаратів (EMA) «як частину належного комбінованого режиму лікування легеневого мультирезистентного туберкульозу у дорослих, у випадках, коли через резистентність або погану переносимість препаратів не можна призначити ефективну схему лікування». Деламанід рекомендований ВООЗ для лікування лікарсько-стійкого туберкульозу .

В 2018 році в Україні було зареєстровано 6336 випадків мультирезистентного туберкульозу та 1204 випадків туберкульозу із розширеною резистентністю, за 1-е півріччя 2019 року відповідно: 1539 та 280.

Туберкульоз - це інфекційне бактеріальне захворювання, викликане мікобактерією туберкульозу. Вона найчастіше вражає легені (легеневий туберкульоз). Рідше нирки або спинний мозок (позалегеневий туберкульоз). Шлях передачі: повітряно-крапельний, коли уражена людина кашляє чи чхає. Лише легенева, відкрита форма туберкульозу є заразною. 

Симптоми туберкульозу можуть бути непомітними, тому часто люди звертаються до лікаря на пізніх стадіях хвороби. Це, у свою чергу, призводить до подовження терміну лікування. Також можуть виникнути ускладнення. 

Один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10-15 людей. Тому важливо, щоб люди при перших проявах симптомів туберкульозу зверталися до свого сімейного лікаря:

  • кашель, який не припиняється понад 2 тижні
  • різке схуднення
  • нічна пітливість
  • слабкість.  

Симптоми активної форми ТБ: кашель з мокротинням, інколи з кров'ю, біль у грудях, втрата ваги, нічна пітливість, підвищена температура. 

Пам'ятайте, що туберкульоз можна вилікувати після тривалого курсу антибіотиків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора