A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Щеплення від грипу плюси та мінуси

Дата: 10.06.2020 11:38
Кількість переглядів: 843

Вакцинація – один  з найбільш значущих винаходів людства. Чума, віспа, поліомієліт - від усіх цих смертоносних захворювань вдалося позбутися саме завдяки загальній вакцинації населення. Але з грипом так не виходить. Ось уже близько тисячі років, незважаючи на швидку швидкість розвитку медицини, людина все одно програє у війні з вірусами грипу. Щороку в осінньо-зимовий період захворює близько 10% населення нашої країни, і кілька сотень людей в результаті вмирають. Якби ці люди були вакциновані, то ймовірність летального результату різко б скоротилася. 

Але, на жаль, вакцинація не є панацеєю для всіх і в усіх випадках. Тому і виникли розбіжності щодо корисності та необхідності вакцинації від грипу. Результати одного з останніх досліджень демонструють ефективність щеплень від грипу на рівні 59%. Вакцина може захистити від відомих і вже вивчених штамів вірусу. Щодо нових модифікованих видів грипу вакцина не працює. Тому що суть вакцинації полягає в тому, щоб ввести в організм невелика кількість слабкого вірусу, змусивши імунну систему виробляти антитіла. І коли справжній вірус потрапляє в організм, то імунна система вже готова до цього вторгнення. А якщо ми не знаємо, у що трансформується відомий нам вірус, то як можна придумати від нього вакцину?

Найсильніші з останніх відомих на даний момент штамів вірусу грипу - «Мічиган», «Гонконг» і «Брісбен». Відрізняються вони тим, що мають короткий інкубаційний період і буквально за добу можуть укласти людину в ліжко з температурою 40 ° C.

Один вчасно зроблений укол може вберегти вас від впливу даних видів вірусу. Акцент тут на «вчасно», тому що дуже часто люди роблять щеплення в період епідемії, а потім починають обурюватися, що вона не спрацювала. Не все так швидко! Не забувайте, що це не ліки, а розчин з вірусами, і імунній системі потрібен час, щоб навчитися з ним боротися. Тому вакцинуватися потрібно як мінімум за 2 тижні до початку епідеміологічного періоду. Але варто пам'ятати, що є певна категорія людей, яким така вакцинація протипоказана. Так як вірус для вакцини культивують в курячих яйцях, то найбільш небезпечна вона для людей з алергією на цей продукт.

Ще одним з негативних чинників вакцинації є можлива реакція організму у вигляді припухлості, набряків і почервоніння навколо уколу, аж до підвищення температури. Багато хто починає думати, що через щеплення вони заразилися грипом. Це лише захисна реакція організму, і подібні симптоми проходять через 1-2 дні. До того ж, зараз існує новий спосіб введення вакцини - за допомогою назального спрею замість ін'єкцій.

До можливих ускладнень дуже часто апелюють противники вакцинації. Ще дуже часто наводиться аргумент, що дія вакцини непостійна, а отже, безглузда. В якості альтернативи вони пропонують зміцнювати імунітет домашніми засобами і імуностимуляторами. Але тривале вживання таких препаратів призводить до того, що імунна система перестає самостійно захищатися, порушується вироблення інтерферону, що відповідає за боротьбу з вірусами. Так що вирішуйте самі, що для вашого здоров'я в результаті виявиться більш корисним.

Якщо ви вирішили вакцинуватися від грипу, то повідомте про це свого лікаря. Справа в тому, що є 11 протигрипозних вакцин. З урахуванням вашої медичної історії вам підберуть найбільш ефективний препарат. Особливо, якщо раніше ви вже робили подібні щеплення від грипу.

Пам'ятайте, що вакцинація не вбереже вас від зараження. Віруси все так же зможуть проникати в ваш організм, а ось ваша реакція на них буде вже зовсім іншою. І нехай ефективність вакцинації доведена не повністю, однак навіть маленький шанс в боротьбі за життя і здоров'я має значення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора