A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Обережно, спека!

Дата: 06.07.2020 09:01
Кількість переглядів: 216

30+ градусів за Цельсієм на стовпчиках українських термометрів. А це означає підвищені ризики згоріти на сонці, перегрітися, отримати теплову травму та в цілому безжально потерпати від постійної спеки.

Як піклуватися про шкіру в спеку:

▪ Засмага є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання і намагається “захиститись”. Крім того, ультрафіолет буквально сушить шкіру та може активувати герпесвірус, що персистує в клітинах епітелію чи лімфоцитах.
▪ Сонцезахисний крем варто наносити на шкіру щоразу, як виходите на вулицю, а не тільки, коли засмагаєте.
▪ Якщо ж ви забули про захист від сонця і все-таки перестарались — ваша шкіра отримає опік. Щоби зменшити запалення та позбавитись болю, не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами, пінами, оліями чи жирними речовинами, зокрема сметаною.

Що краще пити:
▪ Воду. Доросла людина втрачає з потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л на годину. Тому неодмінно подбайте про воду напоготові, а краще постійно носіть свою пляшечку з водою.
▪ Не алкоголь. Алкоголь спричиняє зневоднення, через нього стає ще спекотніше, а ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного. Алкоголь та активний відпочинок несумісні.
▪ Щоб відчути прохолоду, нам треба охолодити шкіру, а не шлунок. Тому крижаний напій в спеку чи морозиво — не найкраще втамовують спрагу.

Щоб не перегрітися на сонці:
▪ Відпочивайте у затінку, носіть капелюх, легкий одяг з довгими рукавами й штани для захисту від сонячних променів, намагайтеся не знаходитися на вулиці в піковий період спеки — з 11 до 16 години.
▪ Правильно одягайте дітей. У спеку їм не потрібні шапки, кофтинки й шкарпетки, щоб “не продуло”.
▪ Не залишайте дітей чи домашніх улюбленців в автомобілі без нагляду. Байдуже, що це в затінку чи всього на пару хвилин.
▪ Алгоритм дій, якщо людина поруч отримала теплову травму



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора