A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

Дата: 27.07.2020 15:36
Кількість переглядів: 178

Як зазначає ВООЗ, Всесвітній день боротьби з гепатитом – це привід зміцнити національні та міжнародні зусилля по боротьбі з цією хворобою, закликати громадськість до дій та співпраці. Всесвітня організація охорони здоров’я говорить, що найсерйознішим пробілом, який необхідно ліквідувати, є недостатнє охоплення тестуванням і лікуванням.
Дата Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, 28 липня, обрана не випадково – у цей день народився вчений, лауреат Нобелівської премії доктор Барух Бламберг, який відкрив вірус гепатиту B і розробив діагностичний тест на вірус і вакцину проти нього.

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Гепатит B і C - 2 основних типи з 5 різних інфекцій гепатиту - є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту.
Головні причини розвитку гепатиту: віруси гепатиту, деякі інфекційні захворювання, токсичні речовини (алкоголь, деякі наркотичні препарати),  медикаменти, аутоімунні захворювання.
Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.
Шляхи передавання вірусу гепатиту залежать від його типу.
Так, шлях передавання вірусів гепатиту А та Е — фекально-оральний, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, що забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.
Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора