A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

ВПРОВАДЖЕННЯ ДО КАЛЕНДАРЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЩЕПЛЕНЬ ПНЕВМОКОКОВОЇ КОН’ЮГОВАНОЇ ВАКЦИНИ

Дата: 06.08.2020 09:22
Кількість переглядів: 248

У червні цього року, Національна технічна група експертів з питань імунізації,  відповідно до міжнародних і національних пропозицій, рекомендувала Міністерству охорони здоров’я України запровадити до Національного календаря профілактичних щеплень у 2022 році вакцину від пневмококової інфекції, як обов'язкову.

Оперативний штаб МОЗ підтримав таке рішення та рекомендував Міністерству охорони здоров’я України погодити і подати запит від України до GAVI (Глобального альянсу із вакцинації та імунізації) щодо отримання кон’югованої пневмококової вакцини за спеціальною ціною. Про це на брифінгу 4 серпня зазначив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. 

Наразі Центр громадського здоров’я України працює над підготовкою сценарію багаторічного планування закупівлі вакцин на 2021—2023 роки з урахуванням впровадження до Календаря профілактичних щеплень пневмококової кон’югованої вакцини. 

Нагадаймо, станом на 1 травня 2020 року в Україні від пневмококової інфекції вакцинувалися 1 135 людей. Ревакцинувалося — 552 особи.

Людям віком від 65 років або з хронічними захворюваннями рекомендовано вакцинуватися від пневмококової інфекції. Саме ця інфекція провокує розвиток бактеріальних пневмоній, що під час пандемії COVID-19 є критичним фактором. Щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань. 

Ризик виникнення пневмококової інфекції є найбільш високим в перші роки життя дитини. Згодом ризик знижується внаслідок набуття природного імунітету і підвищується в літньому віці в результаті «імунного старіння» і вищої сприйнятливості до пневмококів через супутні патологічні стани.

Люди з ВІЛ-інфекцією або серповидно-клітинною анемією мають високий ризик захворіти на пневмококову інфекцію, тому своєчасна вакцинація для них є особливо важливою.

Згідно з даними ВООЗ у 2015 році у світі 294 тисячі летальних випадків у дітей віком до 5 років були спричинені пневмококовою інфекцією. 

До початку застосування пневмококових вакцин захворюваність від цієї інфекції становила 44,4 випадків на 100 тисяч дітей віком до 5 років в країнах Європи і 167 випадків на 100 тисяч дітей віком до 5 років у США. 

Пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом. Пневмокок є збудником інвазійних і неінвазійних захворювань: бактеріємії, сепсису, менінгіту, пневмонії, бронхіту, гострого середнього отиту. Зокрема, торік в Україні було зареєстровано 50 випадків пневмококового менінгіту, з яких 22 — у дітей. Для порівняння, у 2018 році зареєстровано 43 випадки пневмококового менінгіту, із них 10 — у дітей. 

Захиститися від захворювання можна завдяки вакцинації. Наразі в Україні щеплення проти пневмококових захворювань відноситься до рекомендованих. Це означає, що вакцину можна придбати за власний кошт. 

Імунізуватися проти пневмококової інфекції можна проводити одночасно з іншими вакцинами, передбаченими Календарем щеплень.

Вакцинуватися можна у будь-якому віці в приватних або державних медичних закладах.

Нагадаймо, що 22 квітня цього року набула чинності Постанова головного державного санітарного лікаря України про Організацію заходів із вакцинації в умовах пандемії нової коронавірусної інфекції COVID-19. Ця постанова розроблена на основі рекомендацій Центру громадського здоров’я України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора