A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я

Дата: 13.10.2020 11:52
Кількість переглядів: 192

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається щорічно 10 жовтня, з 1992 року. Встановлений з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров'я (World Federation for Mental Health) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я.
Цього року Всесвітній день психічного здоров'я припадає на період пандемії COVID-19, що різко змінила наше повсякденне життя та для багатьох стала перевіркою на міцність.
За інформацією ВООЗ, майже 1 мільярд людей у світі страждають психічними розладами, щорічно 3 мільйони осіб помирають в результаті зловживання алкоголем, і кожні 40 секунд одна людина закінчує життя самогубством. В даний час ще одним негативним фактором для психічного здоров'я населення стала пандемія COVID-19.
Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає: досвід минулих надзвичайних ситуацій вчить нас тому, що людей, які потребують психіатричної та психосоціальної допомоги, в найближчі місяці і роки стане значно більше. Тим часом охорона психічного здоров'я входить в число тих галузей громадської охорони здоров'я, які отримують найменше уваги.


Зараз як ніколи важливо вкладати кошти в розвиток національних і міжнародних програм з охорони психічного здоров'я, які вже протягом багатьох років страждають від хронічного недофінансування. Саме тому мета кампанії з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я в цьому році полягає в нарощуванні капіталовкладень в охорону психічного здоров'я.
Крім того, ВООЗ нагадує, що у кожного з нас є можливість виконати ті дії, які допоможуть зберегти своє психічне здоров'я та допомогти близьким, які потребують додаткової турботи та підтримки.
Корисні поради виглядають так:
- Залишайтеся в курсі подій. Прислухайтеся до рекомендацій і порад національних та місцевих органів охорони здоров'я, користуйтеся авторитетними джерелами новин.
- Намагайтеся максимально дотримуватися звичного розпорядку дня або заведіть новий. Вставайте і лягайте спати в один і той же час кожен день, підтримуйте особисту гігієну, дотримуйтеся правил здорового харчування і постійного режиму прийому їжі, підтримуйте регулярну фізичну активність, виділіть час для роботи і час для відпочинку, приділяйте увагу улюбленим заняттям.
- Намагайтеся знизити кількість часу, яку ви приділяєте перегляду, читанню або прослуховуванню новин, які викликають у вас стрес або засмучення. Якщо необхідно, перевіряйте останні новини в один і той же час, роблячи це, наприклад, двічі на день.
- Важливо зберігати соціальні контакти. Якщо ваше пересування обмежене, підтримуйте регулярні контакти з близькими по телефону і через Інтернет.
- Обмежте або повністю виключіть вживання алкоголю. Не починайте вживати алкогольні напої, якщо раніше ви ніколи цього не робили. Уникайте вживання алкоголю як засобу боротьби зі страхом, занепокоєнням, нудьгою і соціальною ізоляцією. Вживання алкогольних напоїв не захищає від вірусних або інших інфекцій. Якраз навпаки, зловживання алкоголем асоціюється з підвищеним ризиком інфекційних захворювань і поганим прогнозом лікування. Також важливо знати, що споживання алкоголю і наркотичних засобів може перешкодити людині вживати необхідних заходів обережності і профілактики для захисту від інфекції, таких як гігієнічна обробка рук.
- Звертайте увагу на те, скільки часу ви проводите кожен день перед екраном. Робіть регулярні перерви.
- Відеоігри. Відеоігри можуть бути способом відволіктися, однак може виникнути спокуса приділяти їм занадто багато часу. Прагніть до дотримання здорового балансу між повсякденними заняттями онлайн та офлайн.
- Соціальні мережі. Використовуйте соціальні мережі для публікації позитивної та оптимістичною інформації. Систематично виправляйте невірну або помилкову інформацію.
- Допомагайте оточуючим. Якщо у вас є така можливість, запропонуйте підтримку людям, які, можливо, потребують допомоги, наприклад, для покупки продуктів харчування.
- Підтримайте медичних працівників. За допомогою онлайн-каналів та інших засобів комунікації висловіть подяку медичному персоналу і всім, хто бере участь в реагуванні на пандемію COVID-19.
- Уникайте дискримінації по відношенню до оточуючих зі страху заразитися COVID-19.
- Уникайте дискримінації по відношенню до оточуючих, у яких, на вашу думку, може бути коронавірусна інфекція.
- Уникайте дискримінації щодо медичних працівників. Медичні працівники заслуговують на повагу та вдячність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора