A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

11 лютого - Всесвітній день хворого

Дата: 11.02.2021 14:13
Кількість переглядів: 824

Всесвітній день хворого (World Day of the Sick) - 11 лютого, був заснований в 1992 році з ініціативи нині покійного Папи Іоана Павла II.

Згідно з легендою, саме в цей день у французькому містечку Лурд багато століть тому відбулося явище Богоматері. Свята Діва, Лурдська Богоматір, зцілила хворих, ставши, тим самим, символом рятівниці страждаючих людей.

У цей день люди висловлюють солідарність всім, хто страждає від різних недуг.

Всесвітній день хворого покликаний звернути увагу медичних установ, соціальних і політичних структур та окремих громадян на проблеми, з якими стикаються хворі люди, на необхідність надання їм якісної медичної, а також матеріальної і моральної допомоги.

В даний час в багатьох країнах світу в цей день проходять різні акції та заходи, присвячені темі профілактики хвороб, їх лікування і, звичайно ж, темі здоров'я та здорового способу життя.

Також, кожна людина може і повинна докласти зусиль, щоб бути здоровою.

Чим же слід наповнити своє життя, щоб досягти цього?

ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ:

1. Принцип відповідальності за своє здоров'я: тільки розумне ставлення до здоров'я дозволяє людині на довгі роки зберегти бадьорість, високу працездатність, соціальну активність і досягти довголіття.

Отже, забезпечення здорового способу життя можливо тільки за умови, що людина сама захоче бути здоровою.

Показова в цьому відношенні думка Л.H. ТОЛСТОГО, який приділяв багато уваги здоров'ю: "Смішні вимоги людей, що палять, п'ють, переїдають, які не працюють і перетворюють ніч на день, про те, щоб доктор зробив їх здоровими, незважаючи на їх нездоровий спосіб життя".

Тільки з дня на день, підтримуючи і зміцнюючи своє здоров'я, відмовляючись від спокус, людина може зберегти до глибокої старості відчуття щастя і високу працездатність.

2. Принцип комплексності: не можна зберігати здоров'я по частинах.

Здоров'я означає узгоджену дію всіх систем організму і особистості, так що зміна в будь-якій з них обов'язково позначиться на здоров'ї в цілому. Тому не варто нехтувати жодною з "частин" єдиного здоров'я.

3. Принцип поміркованості означає, що для тренування функціональних систем повинні використовуватися помірні навантаження.

Менші навантаження (психічні, інтелектуальні, фізичні), як правило, не сприяють зростанню резервів організму, а більш значні можуть призвести до перевтоми.

4. Принцип раціонального чергування навантаження і відпочинку.

Як зазначав вітчизняний фізіолог Н.Е. ВВЕДЕНСЬКИЙ, "люди втомлюються не тому, що працюють багато, а тому, що працюють неправильно".

У живому світі життя підтримується за рахунок узгодження періодів активності і спокою. Періодична зміна цих станів властива періоду неспання і сну, прийому їжі, виконання професійних обов'язків, відпочинку і т.п.

Тому, наприклад, після великого обсягу виконаної інтелектуальної роботи повинен слідувати спеціально організована фізична праця (по ефекту "активного відпочинку" вона стимулює більш активне відновлення інтелектуального потенціалу) або сон, після ситного обіду - фізичний спокій.

5. Принцип "сьогодні і все життя".

Здоров'я не дається людині про запас, воно вимагає постійних і наполегливих зусиль. Відомо, що досягнуті роками результати в загартовуванні практично повністю зникають вже через кілька місяців після припинення гартування.

6. Принцип валеологічної самоосвіти.

Валеологічне навчання і виховання, включає в себе вивчення свого організму і своєї особистості, освоєння гігієнічних навичок, знання факторів ризику та вміння реалізувати на практиці весь комплекс засобів і методів забезпечення здорового способу життя.

Людина повинна насамперед стати носієм ідеї здоров'я як основного життєвого пріоритету.

Будьте завжди здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора