A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Аптечка мандрівника. Що потрібно взяти з собою у відпустку?

Дата: 12.07.2021 08:58
Кількість переглядів: 1211

Пам’ятайте, що краще грамотно сформувати дорожню аптечку

і навіть включити в неї щось зайве, ніж терміново шукати ліки та медичну допомогу в незнайомому місці. 

Збираючись на відпочинок або в подорож, будь-яка людина бере з собою найнеобхідніші, на її погляд, речі. Залежно від того, куди саме спрямована поїздка, комплект цих речей може значно відрізнятися. Але кожен бувалий турист скаже вам, що куди б ви не направлялися необхідно взяти з собою незамінний набір — “туристичну аптечку”. Здавалося б, що ми всі живемо в ХХI столітті і спеціальний набір препаратів, що складають аптечку туриста, необхідно брати з собою тільки в разі будь-якого походу в гори, наприклад, або в інші місця, відірвані від цивілізації. У комфортабельному готелі де-небудь на березі моря в будь-якому випадку знайдеться фахівець, який допоможе вам за будь-яких проблем зі здоров’ям, він же і забезпечить тим чи іншим препаратом. Однак не все так просто в цьому питанні, тому існує кілька причин, за якими все ж варто самостійно зібрати і взяти з собою аптечку:

– По-перше, при поїздці за кордон потрібно розуміти, що принципи надання медичної допомоги там зовсім інші. Більшість лікарських засобів продається за рецептом, а закордонний лікар не може вам його виписати, якщо у вас немає туристичного медичного страхового полісу — цю послугу забезпечують далеко не всі туроператори;

– По-друге, ніколи заздалегідь не знаєш який препарат, і в який час доби вам може знадобитися. Тому набагато зручніше мати його під рукою в “туристичній аптечці”, ніж вночі шукати цілодобовий медпункт в незнайомому місті;

– По-третє, навіть якщо ви знаєте який препарат вам потрібен, ви його можете не знайти в аптеці іншої держави. Вся справа в тому, що торгові назви одних і тих же ліків розрізняються в різних країнах, тому доводиться шукати їх за назвами діючих речовин, що значно ускладнює завдання.

Можна навести ще з десяток аргументів на користь необхідності індивідуальної аптечки в поїздці на відпочинок, проте і перші три досить переконливі. Аптечка буде вам в нагоді, якщо у вас є будь-яке хронічне захворювання — тоді перед подорожжю бажано відвідати лікаря для консультації у виборі найбільш потрібного для вас препарату.

Для здорових людей принципи складання “туристичної аптечки” такі — вона повинна включати в себе антисептик, деяку кількість перев’язувального матеріалу (вату, бинти, пластирі), засоби, що застосовуються при харчових отруєннях (адсорбенти, протидіарейні препарати), протимікробні препарати (кількох видів — від кишкових інфекцій, при ураженні дихальних шляхів і ЛОР-органів), ранозагоювальні засоби, препарати проти алергії, спреї від нежиті, серцево-судинні препарати, проносний засіб, спазмолітики, відхаркувальні і протиблювотні засоби. Список здається громіздким, але він включає в себе практично всі лікарські засоби, які можуть знадобитися в тій чи іншій ситуації.

Багатьом людям не подобається такий перелік препаратів, через те, що на їхню думку вони будуть займати занадто багато місця і в без того переповнених сумках. Однак якщо підходити до справи з розумом, тобто вибирати правильні ліки і робити правильний акцент на тих чи інших препаратах, то весь вміст “туристичної аптечки” не перевищуватиме 300 грамів і вона поміститися в дуже маленькій і компактної коробочці. Тому розберемо, які саме і скільки ліків слід в неї включити.

Антисептиків слід взяти два флакони — один з перекисом водню (100 мл), а інший з спиртовим розчином йоду або діамантового зеленого на вибір (15 мл). Перекис водню знезаражує і очищає рану, а йод перешкоджає розвитку вторинної інфекції. Також існують розчини для знезараження рук або вологі серветки з таким же ефектом. Хоча вони вільно продаються в магазинах будь-якої країни, але у подорожі їх завжди краще мати “під рукою”.

Вати потрібно взяти маленький моток, такі продаються в аптеках. Бинтів необхідно два — один широкий, інший вузький, також до них кладемо близько десятка невеликих бактерицидних пластирів, краще водостійких. Крім того, за бажанням в аптечку можна додати еластичний бинт, який допоможе при розтягненнях.

Дуже часто, особливо при поїздках на південь, у туристів виникають харчові отруєння. Тому потрібно взяти з собою ліки від цих неприємних симптомів. В першу чергу це адсорбенти і протидіарейні засоби (активоване вугілля і лоперамід). Активованого вугілля для лікування отруєння необхідно досить багато (не менше 50–70 таблеток на курс лікування), тому замість вугілля краще взяти пакетики Смекти (3 г) в кількості близько 10 штук. Смекта і абсорбує токсини і усуває діарею, тому є кращим варіантом для “туристичної аптечки”. Лоперамід швидко припиняє гострий пронос при діареї “туриста” декількома капсулами впродовж до 2-х діб, тому цього препарату для мандрівки у більшості випадків цілком достатньо 1 пластинки. Але зверніть увагу, що лоперамід не можна застосовувати при наявності крові у випорожненнях, при підозрі на дизентерію. Від печії можна взяти 2–3 пакетика Альмагеля, а при сильній діареї може виникнути іонний дисбаланс організму — для його запобігання потрібно взяти з собою кілька пакетиків порошку Регідрон.

Протимікробні препарати також можуть стати необхідними в поїздці, зокрема при тому ж харчовому отруєнні. Як відомо, антибіотиків і їх аналогів безліч, але найкраще зупинитися на трьох препаратах найбільш широкої дії — ніфуроксазид або Фталазол (від кишкових інфекцій), Бісептол (чи його аналоги) або амоксицилін (від інфекцій дихальних шляхів і ЛОР-органів). Досить взяти по 10 таблеток кожного з цих лікарських засобів. Від болю в горлі можна також взяти 10–20 таблеток Септифрилу. Пам’ятаємо, що антибактеріальні препарати все ж таки повинен призначати лікар, тому перед їх застосуванням немедику потрібна принаймні консультація професіонала.

Решта препаратів можуть знадобиться в більш рідкісних випадках, тому їх досить просто перерахувати — Но-шпа (дротаверин) 10 таб. (спазмолітик), АЦЦ (ацетилцистеїн) 5 пакетиків по 2 г або амброксол пролонгованої дії до 10 капс. (відхаркувальні препарати), лоратадин (або інший антигістамінний препарат, препарат проти алергії), Фармазолін або Галазолін (ксилометазолін, спрей або гель від закладеності носа та нежиті), нітрогліцерин та Валідол 10 таб. (або інші серцево-судинні засоби), Драміна або таблетки від захитування та нудоти (протиблювотні препарати при повітряній і морській хворобах), Сенадексин 10 таб. (проносний засіб).

Як ранозагоювальний засіб від порізів і сонячних опіків можна взяти флакон Пантенолу — найбільш об’ємного компонента нашої “туристичної аптечки”.

Якщо ви плануєте вести активний спосіб життя не забутьте про засоби, що допомагають при розтягненні м’язів і зв’язок — протизапальні препарати і анальгетики, це можуть бути спреї, мазі, гелі або пластирі.

За необхідності із собою можна також прихопити репеленти (засоби від укусів комах), тонометр (апарат для вимірювання тиску), термометр (якщо боїтесь розбити, то візьміть електронний або термосмужки), піпетки, шприци (одноразові з голками), нашатирний спирт (при запамороченні чи сп’янінні), невеликі ножиці, пінцет, гумові рукавички.

Таким чином, наша “туристична аптечка” зібрана. Звичайно, вона навряд чи зможе забезпечити лікування будь-якого серйозного захворювання, але від багатьох дрібних неприємностей у подорожі захистити зможе, тим самим не затьмарюючи ваш літній відпочинок.

Якщо ви їдете за кордон, необхідно дізнатися про правила ввезення медикаментів в чужу країну. Для цього краще звернутися на сайт відповідного посольства (інформація, отримана з інших джерел, може виявитися недостовірною, в результаті ви потрапите в складне становище на митниці). Для провезення деяких ліків, від вас вимагатимуть довідку від лікаря. Цілком імовірно, що якісь заборонені медикаменти доведеться замінити. Багато авіакомпаній не дозволяють пасажирам проносити на борт літака ємності з рідинами. Якщо ви везете необхідні ліки в такому вигляді, його потрібно буде помістити в багаж. Ці подробиці  також варто з’ясувати заздалегідь.

Нехай ваш відпочинок буде спокійним, і аптечка збережеться до вашої наступної подорожі в недоторканності! Будьте завбачливі, і хорошого вам відпочинку!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора