A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Навіщо щеплення потрібні дорослим?

Дата: 30.07.2021 08:38
Кількість переглядів: 1319

На це є безліч причин:

  • Інфекційні захворювання, які небезпечні для дітей, можуть важко протікати і у дорослих.
  • Ефект від щеплень, зроблених в дитинстві, згодом може закінчитися. Хоча деякі вакцини здатні захищати протягом багатьох десятків років: наприклад, вакцини проти кору, краснухи, епідемічного паротиту (свинки), вітряної віспи, гепатитів А і В, - але тільки в тому випадку, якщо людина отримала всі необхідні дози і при цьому без порушення техніки введення. Частина інших інфекцій вимагають ревакцинації, тобто додаткових доз.
  • Від деяких захворювань рекомендують зробити щеплення тільки літнім людям або людям із груп ризику (наприклад, курцям).
  • Дорослих  треба прищеплювати під час спалахів і епідемій.
  • Майбутнім батькам потрібно вакцинуватися перед планованою вагітністю, а жінкам ще й під час вагітності - і немовля буде захищене в перші місяці життя.
  • Тим, хто буде регулярно спілкуватися з немовлям (бабусі, дідусі, няні), необхідно зробити щеплення, щоб захистити дитину, яку ще не встигли прищепити від усього, що потрібно.
  • .Деякі професії пов'язані з підвищеним ризиком заразитися тим, від чого є щеплення. У подорожах можна зіткнутися з новими захворюваннями, від яких можна успішно захиститися щепленнями.
  • Не завжди відомо, від чого людину прищеплювали (або не прищеплювали) у дитинстві - тоді потрібно вакцинуватися.

Що робити, якщо в дитинстві вам зробили всі необхідні щеплення - і у вас є сертифікат щеплень або медична карта з цими даними.

 Коротко. Потрібно зробити щеплення від коклюшу, дифтерії та правця, потім робити щеплення кожні 10 років від дифтерії і правця, а також щороку від грипу. Можливо, будуть потрібні і інші щеплення.

Безумовно, графік вакцинації повинен складати лікар, і наведені нижче рекомендації не універсальні: наприклад, когось в дитинстві не прищеплювали від коклюшу, тому що батьки боялися цього компонента вакцини, який часто викликав небажані реакції. На графік вплине і те, чим людина вже хворіла. Ті, хто хворів на кір, вітряну віспу, краснуху, епідемічний паротит, мають довічний імунітет. Але, наприклад, коклюш не дає стійкого імунітету.

Усереднені рекомендації виглядають так (не лякайтеся кількості вакцин: їх можна поєднувати, щоб не розтягувати вакцинацію на місяці і навіть роки). 

Коклюш, дифтерія і правець 

Чим небезпечні: дифтерія і правець викликають масу різних ускладнень. Від дифтерії смерть настає в 10% випадків, не дивлячись на лікування, а від правця - в залежності від різних факторів, від 6% до 60%. При кашлюку 4% дорослих ламають ребра від кашлю.

Кому потрібні щеплення: всім дорослим.

Як: у календарях розвинених країн (Канада, США, Німеччина, Австралія) дорослим призначається одна доза комбінованої вакцини проти коклюшу, дифтерії та правця за все доросле життя, а через кожні наступні 10 років - ревакцинації проти дифтерії та правця. За національним Календарем профілактичних щеплень дорослим рекомендується робити щеплення кожні 10 років тільки від дифтерії і правця.

Чим: «Бустрікс», єдина вакцина від коклюшу (а також від дифтерії і правця), вакцина від дифтерії і правця АДП-М.

Грип 

Чим небезпечний: Найбільш небезпечний грип для дітей, літніх людей, вагітних і тих, у кого є хронічні захворювання (наприклад, діабет, бронхіальна астма, ожиріння).

Кому: календарі щеплень розвинутих країн Європи рекомендують щеплення від грипу для груп ризику (наприклад, вагітних, літніх людей), а американський і канадський рекомендують зробити щеплення всім дітям і дорослим.

Як: універсальної вакцини на кілька років не існує, оскільки циркулюючі штами вірусу змінюються від сезону до сезону. Тому щеплення потрібно щорічно. Центри з контролю і профілактики  захворювань рекомендують робити щеплення до кінця жовтня, хоча вказують, що щеплення в січні або навіть пізніше може бути корисним.

Чим: Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує по 15 мкг. Тому при можливості краще зробити щеплення вакцинами, що містять по 15 мкг гемаглютиніну (Vaxigrip Tetra, Fluarix Tetra, Influvac Tetra- це вакцини які захищають від чотирьох штамів). 

Гепатит A 

Чим небезпечний: для людей молодше 50 років прогноз сприятливий (хоча саме захворювання може викликати масу незручностей). Але…. близько  2% людей старше 50 років помирають, якщо хворіють гепатитом A.

Кому: планова вакцинація від гепатиту А не передбачена. Однак Центри з контролю і профілактики захворювань рекомендують всім туристам, які виїжджають на відпочинок в Азію, Африку, Латинську Америку, зробити щеплення від гепатиту A. Але особливо рекомендується це зробити тим, хто входить до групи ризику: наприклад, чоловікам, які займаються сексом з чоловіками, і людям з хронічною хворобою печінки.

Як: щеплення робиться дворазово з інтервалом між дозами від 6 до 12 місяців (в деяких випадках можна і до 60 місяців); верхня межа інтервалу залежить від вакцини.

Чим: доступна вакцина  «Хаврикс». 

Гепатит В 

Чим небезпечний: щорічно гепатит B викликає близько мільйона смертей у всьому світі. У половині випадків гепатоцелюлярна карцинома (один з видів раку печінки), розвивається на тлі цієї інфекції. Гепатит B часто має безсимптомний перебіг.

Кому: масова вакцинація від гепатиту В почалася в Україні з 2000 року. Якщо до цього часу ви вже встигли закінчити школу, то, швидше за все, від гепатиту В ви не щеплені.

Як: за схемою 0-1-6 (тобто друга доза через місяць після першої, а третя - через шість місяців після першої). Якщо у вас зроблена одна доза або дві, то немає необхідності робити щеплення трьома дозами заново - потрібно просто доробити відсутні дози так, щоб інтервал між другою і третьою був більше двох місяців.

Чим: доступною є вакцина  «Енджерікс B».       

Кір, краснуха, паротит 

Чим небезпечні: ускладнення від кору (від пневмонії до енцефаліту) характерні для дітей до п'яти років і дорослих від 20 років. Ще до появи симптомів хвора людина заразить 90% не щеплених людей, з якими тісно спілкується.

Краснуха зазвичай не дуже небезпечна для дорослих: через неї може піднятися температура, у жінок будуть боліти суглоби, але в переважній більшості випадків нічого страшного не відбувається. Однак краснуха може сильно нашкодити, якщо на неї хворіє вагітна жінка!

Кому і як: якщо ви отримали тільки одну дозу вакцини проти кору (друга була рекомендована  в 1989 році), потрібно отримати ще одну. Загальну вакцинацію від краснухи ввели тоді ж, тому вас могли не прищепити. У тому випадку, коли вам потрібно також зробити щеплення від краснухи, зручно зробити комбіновану вакцину проти кору, краснухи та паротиту одним уколом.

Чим: вакцина «Пріорікс»  

Вітряна віспа 

Чим небезпечна: у здорових людей ускладнення від вітрянки (наприклад, пневмонія) трапляються рідко, проте саме по собі захворювання часто викликає чимало дискомфорту.

Кому і як: вакцина від вітряної віспи не є обов’язковою, але вірус постійно циркулює  і, можливо, на вітряну віспу ви перехворіли в дитинстві. Якщо ж ні, потрібно зробити дві дози вакцини з інтервалом не менше шести тижнів. Особливо, якщо в сім’ї є дитина, яка відвідує дитячі дошкільні заклади або школу або Ви- призовник.

Чим: вакцина «Варілрікс»  

Менінгококова інфекція 

Чим небезпечна: найчастіше менінгококова інфекція зустрічається у дітей і молодих дорослих і, на жаль, в 10-15% має летальні випадки.

Кому і як: одноразово зробити щеплення від менінгококової інфекції потрібно призовникам і тим молодим дорослим, які живуть у гуртожитках. Верхню межу для планового щеплення країни визначають по-різному, але в основному це вік трохи більше 20 років. Справа в тому, що крім дітей перших років життя та інших людей з груп ризику саме студенти у гуртожитках і призовники більше за інших схильні до ризику зараження.

Чим: вакцина «Менактра», вона захищає від менінгококової інфекції груп A, C, W, Y. Вакцина від менінгококової інфекції групи В «Bexsero» в Україні не зареєстрована, щеплення проводять (двічі з інтервалом не менше місяця між дозами).

Пневмококова інфекція 

Чим небезпечна: пневмокок може викликати важку пневмонію, особливо у літніх людей.

Кому, як і чому: по календарях багатьох країн від пневмококової інфекції прищеплюють всіх від 50-65 років (вікова межа залежить від країни), також рекомендована ревакцинація після 65 років, але не раніше, ніж через п'ять років після першої дози.

Графік вакцинації  краще обговорити з лікарем.

Чим: вакцина  «Превенар ».    

Вірус папіломи людини (ВПЛ) 

Чим небезпечний: ВПЛ передається в основному статевим шляхом, і найбільш небезпечний він для жінок. Майже всі випадки раку шийки матки викликані ВПЛ.

Кому і чому: вакцинація ефективна до 45 років, проте є нюанси: по-перше, найбільше вона ефективна до початку статевого життя; по-друге, з доступних в Україні вакцин тільки в інструкції до «ЦЕРВАРИКС», що захищає від двох типів ВПЛ, написано, що нею прищеплюють від 9 до 45 років, при цьому без вказівки на стать. У розділі показань до застосування вакцини «Гардасил», що захищає від чотирьох типів, зазначено, що дівчаток і жінок прищеплюють від 9 до 45 років, а хлопчиків і чоловіків - від 9 до 26 років.

Як: дорослі можуть зробити щеплення від ВПЛ тільки платно. Щеплення від ВПЛ роблять за схемою 0-1 (або 2) -6 - в залежності від вакцини, також терміни можна змінити при екстреній вакцинації.  

Що робити, якщо в дитинстві вас не прищеплювали або ви не пам'ятаєте, від чого вас прищеплювали, а відновити дані неможливо? 

Спочатку все-таки спробуйте знайти свої медичні документи. Медична карта з відомостями про щеплення може виявитися не тільки у дорослій поліклініці, а й у батьків, в школі або дитячій поліклініці. У цій ситуації - або якщо ви знаєте, що не щеплені, ось від яких захворювань потрібно захиститися:

Коклюш, дифтерія, правець
Потрібні три щеплення, однією з яких буде комбінована проти коклюшу, бажано в якості першої дози. Повторювати одну дозу потрібно раз в десять років.

Грип
Щепитися потрібно щорічно, бажано восени.

Гепатит А
Можна зробити щеплення за бажанням дворазово.

Гепатит В
Потрібно зробити три щеплення за схемою 0-1-6.

Кір, краснуха, паротит
Незважаючи на те, що паротит і краснуха протікають у дорослих, як правило, легко і без ускладнень, хвора людина не зможе працювати і повинна буде сидіти вдома: через  ці  захворювання підвищується температура і болить голова, а людина становить небезпеку для дітей і вагітних жінок. З цієї причини краще зробити щеплення комбінованою вакциною проти кору, краснухи та паротиту.

Вітряна віспа
Для тих, хто нею не хворів - дві дози з інтервалом не менше шести тижнів.

Менінгококова інфекція
Прищеплюються призовники і ті молоді дорослі, які живуть у гуртожитках.

Пневмококова інфекція
Щеплення потрібне після 50 років або раніше при наявності показань.

Вірус папіломи людини
Жінкам можна зробити щеплення до 45 років (але краще - до початку статевого життя) трьома дозами.

Що робити, якщо ви плануєте вагітність? 

Сім'ям, які планують вагітність, потрібно перевірити свій статус щеплень і отримати всі належні їм щеплення (в ідеальному варіанті до настання вагітності). Із захворювань, від яких є вакцини, особливо небезпечні для плода краснуха і вітряна віспа. Щеплення від краснухи і вітряної віспи протипоказані під час вагітності (проте майбутній батько може зробити щеплення під час вагітності дружини), тому особливо важливо зробити щеплення від цих хвороб до вагітності, якщо ви ними не хворіли і не щеплені від них.

Щеплення під час вагітності:

Є щеплення, які протипоказані під час вагітності - наприклад, від кору, краснухи, вітряної віспи. Існують також вакцини, які можна вводити при необхідності: якщо вас вкусить собака, слід зробити щеплення від сказу. А є й такі, робити які не тільки можна, а й треба - це вакцини проти грипу і коклюшу.

Грип

Вагітні, для яких грип особливо небезпечний, пріоритетна група вакцинації від грипу. Щеплення від грипу під час вагітності дозволить захистити не тільки майбутню матір, але і дитину, яка в перші шість місяців свого життя не зможе отримати ні щеплення від грипу, ні специфічну терапію, якщо раптом захворіє. Робити щеплення від грипу можна інактивованою  вакциною на будь-якому терміні вагітності.

Кашлюк

Перше щеплення від коклюшу дитина отримує в два місяці. Коклюш особливо небезпечний для немовлят: летальність становить  1-2% навіть при наданні всієї необхідної медичної допомоги. Центри з контролю і профілактики захворювань рекомендують робити щеплення з 27-ї по 36-й тиждень вагітності, краще ближче до початку цього інтервалу вакциною «Бустрікс».Існує таке поняття, як «стратегія кокона». Його суть в тому, що найближче оточення немовляти прищеплюється від коклюшу, оскільки члени сім'ї - найбільш часті джерела коклюшу у немовлят. Тому всім членам родини, в якій з'являється немовля, включаючи батька дитини, старших дітей, бабусь і дідусів, і всіх тих, хто буде регулярно спілкуватися з ним, дуже бажано зробити щеплення. Добре, якщо всі вони отримають щеплення хоча б за чотири тижні до планованої дати пологів.

Що робити, якщо ви збираєтеся в подорож

Існують країни, для яких вакцинація від жовтої лихоманки, менінгококової інфекції та поліомієліту, а також наявність міжнародного свідоцтва про це обов'язкові. Дізнатися вимоги і побажання до вакцинації мандрівників можна скориставшись інтерактивною картою, складеною на підставі рекомендацій для мандрівників Центрів по контролю і профілактиці захворювань США. Або звернутися до оригінальних рекомендацій, де в розділі для лікарів дана більш докладна інформація: які регіони країни небезпечні, а які ні. На вироблення специфічного імунітету потрібно кілька тижнів, тому не варто відкладати вакцинацію на останній момент. Тим більше що в більшості клінік навряд чи зроблять одночасно три-чотири щеплення.

Що робити, якщо у вас є хронічні захворювання або особливі стани? 

В основному при хронічних захворюваннях щеплення не тільки не протипоказані - навпаки, прямо рекомендовані. Причому для окремих захворювань і станів список необхідних щеплень буде навіть більше, ніж для всіх інших людей. Наприклад, якщо видалена селезінка дорослій людині, крім календарних щеплень, потрібно зробити щеплення від гемофільної інфекції (краще обговорити зі своїм лікарем), пневмококової ( «Превенар »), менінгококової груп A, C, W, Y ( «Менактра»). При ВІЛ-інфекції також потрібно робити щеплення від пневмококової та менінгококової інфекцій. Серед причин зробити щеплення від пневмокока: імуносупресивна терапія при онкологічних захворюваннях, кохлеарний імплант (або плани його встановити), хронічні захворювання легень (наприклад, хронічна обструктивна хвороба легень, бронхіальна астма), серцево-судинної системи, печінки, нирок, цукровий діабет, одужання від гострого середнього отиту, менінгіту та пневмонії, проживання в армійських колективах, куріння, алкогольна залежність.

В яких випадках робити щеплення не можна?

Щеплення протипоказані в тих випадках, коли існує підвищений ризик ускладнень або реакція на вакцину може вплинути на лікування. Таких станів набагато менше, ніж прийнято думати. Зазвичай будь-яке гостре захворювання середньої тяжкості чи тяжке - це тимчасове протипоказання до вакцинації!Що стосується справжніх довічних або довгострокових протипоказань, то їх можна розділити на дві групи: сильна алергічна реакція на попереднє введення вакцини (протипоказання поширюється тільки на цю вакцину і ті, що містять той же алерген) і важкі імунодефіцити (тільки для живих вакцин). Також перевірте список протипоказань в інструкції до тієї вакцині, яку плануєте зробити.

Що слід зробити перед щепленням і як скласти графік?

Тим, у кого немає протипоказань  до щеплення, ніякі аналізи перед щепленням робити не потрібно. На це є кілька причин:

  • одні тільки загальні аналізи крові та сечі не здатні показати наявність тих станів, при яких щеплення протипоказані;
  • якщо ці стани є, лікарю буде досить клінічної картини;Графік вакцинації найкраще скласти на прийомі у лікаря! 

Якщо Ви літня людина, Вам потрібно зробити  деякі додаткові щеплення - на додачу до тих, які обов'язково потрібно робити всім дорослим. 

Грип (щороку, краще восени). Особливо це щеплення рекомендоване з 65 років.

Дифтерія, правець (кожні 10 років), коклюш (одноразово).

Вітряна віспа (дві дози). Ця вакцина потрібна, якщо людина ніколи не хворіла на вітрянку.

Пневмокок (одна або дві вакцини). Після 65 років у багатьох європейських країнах і в США рекомендують зробити щеплення від пневмококової інфекції (часто проявляється пневмонією). При хронічних захворюваннях і в деяких інших випадках, швидше за все, знадобляться і інші щеплення.

Переконайтеся, що зроблені всі щеплення!

З віком функція імунної системи знижується, і який-небудь грип, з яким раніше людина ходила на роботу, після 60 років може привести до відділення реанімації. Тому людям старшого віку потрібно зробити деякі додаткові щеплення - на додачу до тих, які обов'язково потрібно робити всім дорослим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора