A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Підтримка грудного вигодовування – в основі національної політики, дружньої до сім’ї

Дата: 29.07.2021 09:37
Кількість переглядів: 110

Щорічно з 1 по 7 серпня проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, до проведення якого залучається і Україна. Акція проводиться з метою популяризації та підтримки природного вигодовування дітей для пожвавлення та відновлення втраченої традиції – годування дітей грудьми. Дата проведення Тижня підтримки грудного вигодовування обрана невипадково, адже в цей день у 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

         Грудне вигодовування від народження до двох років, а також виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя мають багато переваг для здоровя і матері, і немовляти. Грудне молоко – найкраще харчування для дитини, яке забезпечує її усіма поживними речовинами, потрібними в перших шість місяців життя. Крім того, воно містить імунологічні й біологічно активні речовини, яких немає в дитячих поживних сумішах промислового виробництва і які забезпечують захист від мікробних і вірусних інфекцій, а також сприяють адаптації та розвитку кишечника малюка.

         Найкраще для маляти – грудне молоко. Продовжуйте грудне вигодовування навіть у кризових ситуаціях. Ви, ваше тепло і ваше молоко – це острівець стабільності, безпеки і спокою для дитини.

         Годуйте стільки, скільки потрібно, а не за «графіком». Діти здатні самостійно регулювати кількість молока, необхідну, аби втамувати спрагу й задовольнити потреби в поживних речовинах. До того ж що більше малюк ссе, то більше молока виробляється в матері. Тож просто прикладайте дитину до грудей тоді, коли вона цього вимагає, і дозволяйте їй їсти, поки не насититься.

         Використовувати молочну суміш варто лише за спеціальними показниками, а рішення про наявність цих показань повинен ухвалювати лише медичний працівник.

Грудне вигодовування і COVID-19

                   У контексті останніх подій медичні працівники і батьки ставлять багато запитань про те, як чинити з грудним годуванням. Ситуація швидко змінюється, проте на сьогодні немає відомостей про те, що матері з COVID-19 можуть передавати вірус дітям через грудне молоко, за інформацією Центрів із контролю захворювань США (CDC). Зважаючи на переваги грудного вигодовування, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та ВООЗ рекомендують продовжувати годувати грудьми. 

         Якщо у вас з’явилися кашель, нежить або підвищена температура тіла:

  • Зателефонуйте до свого лікаря та повідомте, що ви годуєте грудьми
  • Для зниження температури тіла приймайте парацетамол
  • Годуйте грудьми так часто, як потребує маля
  • Використовуйте маску під час годування грудьми, щоб зменшити ризик зараження дитини
  • Мийте руки перед тим, як:
  1. Одягти маску
  2. Узяти маля
  3. Торкатися грудей
  4. Зціджуватися
  5. Користуйтеся молоко відсмоктувачем або посудом для зберігання грудного молока
  • За можливості уникайте кашлю або чхання на дитину, коли годуєте грудьми
  • Якщо ви користуєтесь молоко відсмоктувачем, стерилізуйте його перед кожним застосуванням
  • Якщо є така змога, обмежте свої домашні обов’язки лише годуванням грудьми або зціджуванням
  • Бажано, щоб догляд за малям (купання, перевдягання, прогулянки, вкладання спати) взяли на себе партнер/чоловік, інші члени родини або близькі люди
  • Якщо ви зціджуєтесь, ваші близькі можуть годувати маля з чашки, ложки або шприца

         Якщо ваше самопочуття погіршилося і з’явилися такі симптоми, як задишка, частий сухий кашель, біль у грудній клітці, температура, яку складно знизити, виражена блідість або синюшність шкіри, повторне блювання, терміново повідомте про це своєму лікарю, або зверніться до служби екстреної медичної допомоги і медицини катастроф за номером 103, або їдьте до медичного закладу самостійно.

         Здоров’я вам та вашим малюкам!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора