A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Які зміни чекають на пацієнтів та медиків з 2020 року

Дата: 15.11.2019 09:25
Кількість переглядів: 313

У 2020 році медичні заклади усіх рівнів перейдуть на модель фінансування Національної служби здоров’я згідно з Законом "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

До програми медичних гарантій увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ У 2020 РОЦІ? 

Вперше пацієнти отримають чітке розуміння, які безоплатні медичні послуги в рамках програми медичних гарантій їм нададуть. Також діятимуть зрозумілі та прозорі правила отримання медичних послуг за програмою медичних гарантій:

- Екстрена медична допомога. На екстрений випадок завжди приїздить швидка, пацієнт отримує допомогу. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) оплачує екстрену медичну допомогу і госпіталізацію, коли вона необхідна. Екстрена допомога надається незалежно від того, чи є у вас декларація з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

- Планова медична допомога. Ключ до отримання планової медичної допомоги — декларація з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром для дітей. Якщо у вас є декларація, це означає, що НСЗУ бачить вас у електронній системі і оплатить необхідні вам медичні послуги, які входять до програми медичних гарантій.

Щоб отримати планову медичну послугу, гарантовано оплачену НСЗУ, необхідно:

1. Мати електронне направлення від свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра або вузькопрофільного лікаря.

2. Обрати заклад і лікаря, які вам подобаються. НСЗУ покриє певний перелік послуг у певному медичному закладі. І оплатить цю послугу закладу, де вона була надана.

3. Записатися на прийом.

4. Прийти у призначений час і отримати медичну послугу.

5. Якщо послуга була надана неякісно, лікар вимагав гроші — потрібно подати скаргу до НСЗУ. І зробити це легко - зателефонувати за номером 16-77.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ МЕДИКІВ?

- Медичні заклади всіх рівнів медичної допомоги у 2020 році перейдуть на нову модель фінансування та матимуть договір з Національною службою здоров’я.

- Медичні послуги, в рамках програми медичних гарантій, будуть оплачуватися Національною службою здоров’я України за прямими договорами із медзакладами.

- Заклади почнуть працювати за Господарським кодексом України. Це означає, що лікарні більше не працюватимуть як бюджетники, а стануть неприбутковими підприємствами. Зможуть самостійно розпоряджатися своїми коштами, складати фінансовий план, планувати закупівлю обладнання та ремонт, вільно формувати зарплату своїх медичних працівників.

- Почне формуватися конкурентний ринок, який дасть поштовх для розвитку успішних закладів.

ЯК ГОТУЮТЬСЯ В РЕГІОНАХ ДО 2020 РОКУ

У лікарнях по усій країні триває процес автономізації. Лікарні переходять у статус некомерційних підпримств, щоби підписати угоди з НСЗУ і отримувати кошти. Наразі найвищий рівень готовності у  Полтавській, Харківській, Волинській, Рівненській та Львівській областях. Там вже автономізувались від 68 до 85% лікарень. Найменше закладів реорганізували в Луганській, Закарпатській,  Івано-Франківській, Миколаївській та Херсонській областях. Лікарні, що не реорганізуються і не укладуть договір з НСЗУ, не зможуть отримувати фінансування із державного бюджету. Такі медзаклади будуть змушені утримуватися з інших джерел — наприклад, з місцевих бюджетів.

Також готуються до переходу на нову модель фінансування заклади екстреної медичної допомоги. Крім автономізації, ці заклади проводять тендери, аби вже з наступного року по всій країні запрацювали оновлені диспетчерські служби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора