A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Профілактика та раннє виявлення онкологічних захворювань

Дата: 13.02.2020 10:27
Кількість переглядів: 930

Попередження онкологічних захворювань є одним із дієвих способів знизити рівень захворюваності. Для цього варто зосередити увагу на промоції здорового способу життя: відмова від шкідливих звичок, активний відпочинок. Також люди повинні постійно отримувати інформацію  про ранні симптомі онкологічних захворювань та обов’язково інформувати сімейного лікаря, якщо з’являються відповідні скарги.  

Важливо також зменшити/усунути специфічні фактори ризику для раку. Розглянуто можливість введення імунізації проти вірусу папіломи людини на національному рівні. 

Стратегія передбачає, що буде впроваджено економічно доцільний та ефективний скринінг на рак шийки матки та колоректальний рак.

Реабілітація, догляд, паліативна допомога

Завдання цієї частини стратегії ґрунтуються на забезпеченні паліативною допомогою на всіх рівнях надання медичної допомоги. 

Також потрібно забезпечити наявність препаратів для лікування болю та інших симптомів на всіх рівнях. 

Потрібно розробити та реалізувати програми підтримки людей, що пережили рак спільно з громадянським суспільством. Для координації цих процесів та якісної допомоги буде створена мережа між  урядовими і неурядовими організаціями. 

Лікування онкологічних захворювань у дітей 

В Україні щорічно у близько 1000 дітей діагностують рак. Водночас росту дитячої захворюваності не спостерігається ні в Україні, ні в усьому світі. 

Стратегія буде спрямована у першу чергу на реорганізацію процесу надання послуг для підвищення якості лікування. У цей процес буде включено як перебудову системи так і створення нових ланок, що допоможуть покращити якість надання допомоги онкохворим дітям. 

  • Створення декількох Центрів передового досвіду (Centers of Excellence).
  • Педіатрична паліативна допомога.
  • Інтегрована амбулаторна педіатрична гематологія/онкологія.
  • Запуск неродинних трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин дітям на базі НДСЛ "Охматдит", початок проведення аутологічних трансплантацій ГСК дітям в регіонах України.

У проєкті Стратегії зазначено, що повинна відбутися кваліфікована підготовка лікарів та молодшого медичного персоналу. Це, зокрема, і структуроване навчання дитячих лікарів-гематологів-онкологів і медсестер з використанням міжнародних рекомендацій.

Основною метою цього завдання є забезпечення якості життя пацієнтів і їхніх сімей. 

Лікування дорослих

У 2018 році в Україні було зареєстровано близько 170 тис нових випадків раку та 98 тис смертей від раку. Проєкт Стратегії визначає необхідність забезпечити постійний та рівноправний доступ до спроможної мережі закладів охорони здоров’я для діагностики та лікування онкологічних захворювань у дорослих.

  • Забезпечити рівний доступ до основних сучасних методів радіологічної, ендоскопічної, патоморфологічної діагностики.
  • Створити маршрути пацієнта для комплексного лікування раку у всій країні.
  • Забезпечити доступність основних та допоміжних лікувальних лікарських засобів  (хіміотерапія, гормональна та біологічна терапія).
  • Підвищити якість  лікування в спеціалізованих центрах шляхом розвитку та підтримки мультидисциплінарного командного підходу до ведення пацієнтів із залученням хірургів, променевих терапевтів, клінічних онкологів, дитячих онкологів, патологоанатомів та інших медичних фахівців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора