A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Рання діагностика глаукоми може вберегти вас від сліпоти

Дата: 10.03.2020 11:16
Кількість переглядів: 399

Глаукома посідає третє місце серед причин сліпоти у світі. Вірогідність настання сліпоти на одне око через 20 років складає 27%. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у світі налічується 76 млн людей, хворих на глаукому, з яких 6,9 млн мають розвинену стадію хвороби, а до 2030 року кількість хворих на цю недугу зросте  до 95 млн. Про її прояви та профілактику ми поспілкувалися з експертом МОЗ України за напрямом «Офтальмологія» Оксаною Вітовською.

З 2008 року за підтримки Всесвітньої Глаукомної Асоціації (WGA) та Всесвітньої Асоціації пацієнтів, що мають глаукому (WGPA), відзначається День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми, а з 2011 року - Тиждень глаукоми (World Glaucoma Week). Україна також приєдналася до цієї ініціативи. 

Цього року Тиждень глаукоми проходить з 9 по 15 березня. Основна мета заходів – підвищити обізнаність населення щодо проблеми глаукоми, шляхів збереження зору при цій патології, привернути увагу держави до найгостріших питань профілактики сліпоти, якій можна запобігти.  

Небезпека глаукоми 

Глаукома - це важке захворювання ока, пов'язана з підвищеним внутрішньоочним тиском. Її відносять до пріоритетних проблем суспільства. Це обумовлено зростанням захворюваності, високим рівнем інвалідизації та фінансовими витратами держави та пацієнта.

В Україні налічується понад 200 тис. хворих на глаукому та щороку реєструється понад 20 тис. нових випадків. Вона стабільно входить у трійку хвороб, що є основними чинниками інвалідності по зору в Україні, а з 2015 року посідає перше місце. Так, практично кожний п’ятий інвалід по зору став таким через глаукому. Понад 50% первинних інвалідів складають люди працездатного віку, а понад дві третини інвалідів мають розвинену та термінальну стадію хвороби.

В 2017 році Дослідження «Global Burden of Disease (GBD) Study» визначило порушення зору та сліпоту як стани, що посідають третє місце серед причин інвалідності у світі. Як зазначено у доповіді ВООЗ щодо зору, у світі налічується не менше 2,2 млрд пацієнтів з погіршенням зору, серед яких понад 1 млрд випадків є наслідком відсутності профілактики та лікування. Найпоширенішими хворобами є порушення рефракції, катаракта, глаукома, вікова дегенерація макули (ділянка сітківки, так звана, “жовта” пляма).  

“Інвалідність по зору є вагомою соціально-економічною проблемою держави. Орієнтовна вартість для держави одного випадку інвалідності по зору становить близько 200 тис. грн на рік. У цих показниках не враховано видатки держави на організацію і утримання закладів спеціального навчання для сліпих та слабозорих, закладів для працевлаштування, засобів соціальної адаптації сліпих в суспільстві (маркування товарів широкого вжитку шрифтом Брайля, організація транспортних переходів і т.д. На жаль, глаукома спричиняє невиліковну сліпоту. Проте, саме рання діагностика та адекватне своєчасне лікування з регулярним контролем допомагають зберегти зорові функції та якість життя пацієнта. Сучасні високотехнологічні методи, такі як томографія зорового нерва, комп’ютерна периметрія допомагають діагностувати хворобу на ранній стадії”, - зазначила Оксана Вітовська. 

Симптоми глаукоми: 

  • відчуття розпирання в оці;
  • затуманення зору;
  • райдужні кола навколо джерела світла;
  • мушки перед очима. 

Якщо у вас є кілька ознак - необхідно звернутись до офтальмолога. 

Під час огляду лікар може користуватися основними первинними методами діагностики: контролем внутрішньо очного тиску, оглядом стану зорового нерва, перевіркою поля зору.

Рекомендації 

Головним у профілактиці глаукоми є щорічні огляди. Офтальмолог виміряє внутрішньоочний тиск, огляне диск зорового нерва та перевірить поле зору. Хоча вилікувати глаукому неможливо, сучасні методи лікування дають змогу призупинити прогресування глаукоми, зберігаючи при цьому зір і працездатність людини.

Якщо вам поставили діагноз “глаукома” дотримуйтеся простих правил, що допоможуть зберегти зір: 

  • Чітко дотримуйтеся призначень лікаря
  • Навіть, якщо тиск в оці знизився, продовжуйте використовувати очні краплі, що приписав лікар. НЕ змінюйте режим лікування. Адже лікування глаукоми – пожиттєве. 
  • Регулярно відвідуйте лікаря та контролюйте тиск в оці, стан поля зору та зорового нерва. 
  • Уникайте перегріву, тривалого перебування у темряві, роботи з тривалим нахилом голови та тулуба донизу. 
  • Уникайте значного вживання солі. 
  • Більше вживайте овочів та фруктів, оскільки вони містять велику кількість антиоксидантів та вітамінів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора