A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Лептоспіроз: що необхідно знати

Дата: 21.09.2020 08:36
Кількість переглядів: 167

Як зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України, лептоспіроз – це небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена бактерією Leptospira.
Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) чи навіть смерті.
Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.
Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів).


Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах та її розробці, сінокосу на зволожених територіях, при догляді за хворими та інфікованими тваринами тощо.
У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання.
Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.
Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань: наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.
Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою - зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора