A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Вакцинація проти папіломавірусу

Дата: 11.03.2021 10:46
Кількість переглядів: 471

Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через статевий контакт, а більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Інфекція викликає рак шийки матки — один із найпоширеніших видів раку.  Папіломавіруси викликають рак не лише в жінок і не лише в матці. З типами 16 та 18 пов’язують плоскоклітинні раки голови та шиї, зокрема, рак гортані. Актор Майкл Дуглас нещодавно подолав рак гортані, викликаний цим вірусом. Вакцинація підлітків  (і дівчат, і хлопців) є ефективним способом запобігти раку гортані в майбутньому. Високо онкогенними є типи 6, 11, 16 та 18. 

Рак шийки матки посідає 4-е місце за поширеністю серед  злоякісних пухлин у жінок. Вважається, що вірус папіломи людини 16 і 18 типів є причиною більше, ніж 70% раку шийки матки й раку піхви, а також близько 50% випадків раку статевих губ. Вірус папіломи людини 6 й 11 типів спричиняє понад 90% випадків гострокінцевих кондилом (бородавoк статевих органів)  у чоловіків і жінок. Щороку у світі рак шийки матки діагностують більше ніж у 600 тис. жінок, в Україні – у 7500 жінок, з яких 2500 помирають (серед них 500 працездатного віку).Результати досліджень свідчать про те, що папіломавірусні ураження шийки матки виявляють у 20-46% жінок, які живуть статевим життям. З такою самою частотою вдається знайти ураження нижнього відділу статевих шляхів у сексуально активних чоловіків. Важливими епідеміологічними особливостями папіломавірусної інфекції є наявність «прихованих» форм хвороби (субклінічних) і тривалий інкубаційний період (від кількох місяців до кількох років), що значною мірою ускладнює її діагностику та лікування. У США вірус папіломи людини  – найпоширеніший збудник, який передається статевим шляхом.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) передається під час прямого контакту з інфікованою шкірою іншої людини. Також можлива передача вірусу через забруднені предмети побуту, поверхні, при відвідуванні об’єктів громадського користування (лазні, басейни). Мікротравми, потертості, тріщини, інші ушкодження шкіри сприяють проникненню збудника в організм.

Перший профілактичний заходом, що допоможе запобігти інфікуванню, є ретельне дотримання правил особистої гігієни (не користуватися спільним рушником, бритвами, взуттям, шкарпетками тощо). Під час відвідування громадських басейнів, душових, саун бородавки потрібно закривати непроникною для води тканиною. Використання презервативів під час статевих контактів повною мірою не запобігає передачі вірусу папіломи. Так, у разі постійного використання презервативів ризик інфікування знижується на 70%, але передача папіломавірусу можлива при поверхневому контакті зі шкірою.

На сьогодні розроблено також метод специфічної профілактики патології, спричиненої ВПЛ – вакцинація. В Україні зареєстровано 2 вакцини від ВПЛ – 4-компонентна (від 6,11,16,18 типів вірусу)  – Гардасил та 2-компонентна (проти 16 і 18 типів)  – Церварикс.

Вакцинація має найвищу ефективність у разі її проведення до початку статевого життя, і саме дівчатка у пріоритеті. Шведське дослідження, в якому взяли участь 1,7 млн. жінок, опубліковане 01.10.2020, засвідчило, що ризик розвитку раку шийки матки знизився на 88% у тих вакцинованих до 17 років і на 53% у тих, хто отримав щеплення у віці між 17 і 30 роками  

Чотиривалентна вакцина запобігає також виникненню переважної більшості гострокінцевих кондилом.

Стандартний курс вакцинації складається із 2 або 3 щеплень, залежно від вакцини. Тобто слід діяти згідно з інструкцією.  Спосіб введення – внутрішньом’язово у плече в дозі 0,5 мл для всіх вікових груп. Після повного курсу вакцинації захист визначається у 99% щеплених. Вакцина захищає майже на 100% від станів, які передують раку шийки матки, на 95-99% – від гострокінцевих кондилом. Необхідність ревакцинації до сьогодні не встановлено. Відповідь імунної системи на вакцину сильніша, ніж після перенесеної папіломавірусної інфекції. Антитіла локалізуються на слизовій оболонці статевих шляхів і захищають проти інфікування ВПЛ.

Побічна дія у більшості дівчаток обмежується болючістю, припухлістю і почервонінням у місці ін’єкції  протягом перших годин (інколи днів) після імунізації. У деяких випадках спостерігається підвищення температури і нездужання.

У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване вже також і хлопчикам, наприклад, у Великобританії та Ізраїлі. Вакцинація від папіломавірусу дозволяє зупинити його передавання від людини до людини, краще захистити дівчат від ризику раку шийки матки  і хлопців — від раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса.

Австралія поставила собі за мету до 2035 року повністю подолати рак шийки матки завдяки обов’язковій вакцинації, тобто звести нанівець нові випадки.

Коли я чую слово «дівчинка», то перед очима одразу постає усміхнена крихітка на гойдалці, першокласниця із великим бантом, підлітка із колючим поглядом, молода натхненна мама і спокійна поважна пані в літах. А об’єднує їх ніжність і сила духу. А ще вміння постояти за себе і дбати про власне здоров’я із відповідальністю. Бо справжня дівчинка, скільки би років їй не було, з’їсть із задоволенням своє яблуко, не пропустить  плановий огляд у лікаря та зробить всі необхідні щеплення, аби насолоджуватися життям, а не боротися із хворобами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора