A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Міжнародний день сну - 12 березня

Дата: 12.03.2021 10:15
Кількість переглядів: 253

День сну відзначається щороку в п'ятницю другого повноцінного березневого тижня.  Міжнародний день сну – це свято любителів поспати, яке щорічно відзначається в світі починаючи з весни 2008 року. Він був створений з ініціативи Міжнародного комітету дня сну в Міжнародній асоціації медицини сну. А сама наука, присвячена дослідженню, діагностиці та лікуванню порушень сну, називається сомнологія.

Сон – це життєво важливий стан, що циклічно повторюється кожну добу, і в результаті якого організм отримує повноцінний відпочинок і відновлення витрачених сил. Людина проводить уві сні близько третини свого життя. 
За словами фахівців, недосипання це шкідливо. Недосипом можна називається сон менш, а ніж 7 годин. Якщо ж людина “переспала”, то це може позначитися на її продуктивності протягом дня (розбитість, втома відразу після пробудження, лінощі, поганий настрій і т.п.). Однак, завдати якоїсь реальної шкоди для здоров’я тривалий сон не може ( під фізіологічним розуміється сон, що не викликаний медикаментозними або іншими іншими хімічними речовинами). Тому, тут швидше слід відштовхуватися від ваших особистих потреб, режиму дня, способу життя і т. п. Так що спіть собі на здоров’я!
Цікаві факти про сон Неусвідомлений сон. Це означає, що 99,9% людей не розуміють, що сплять, уві сні. Поки ми спимо, здатні «переглянути» від двох до семи снів, а тому в середньому один сон триває не більше двох годин. Найтриваліші з них припадають на ранок. Хропіння несумісне зі снами. Ми не можемо хропіти і бачити сни одночасно. Жінкам частіше сняться жахи, чим чоловікам. Деякі люди стверджують, що не бачать снів. Це неправда. За ніч нам сниться від двох до семи снів. Просто 90%  з них ми забуваємо. На світі живуть люди, що з якихось причин не можуть спати .. зовсім! Яскравий приклад: солдат з Угорщини, який отримав кулю в голову в ході Першої світової війни, і на 40 років втратив здатність спати. Фізично він відчував себе в нормі, хоча лікарі пророкували йому швидку смерть і хронічну втому. В Україні теж живе така людина, яка не спить більше 30 років. До винайдення будильника, у великих містах були спеціальні люди, які будили охочих зранку за допомогою довгої палиці, стукаючи неї у вікно клієнта, або по підвіконню, аж поки він не прокидався. Неможливо пчихнути, поки ви спите. Безсоння майже в два рази більше у жінок, ніж у чоловіків. Міфи про сон: Алкоголь сприяє глибокому сну. У Вас дійсно може з’явитися сонливість, проте не факт, що вам вдасться повноцінно виспатися. Вчені говорять, що в алкогольному сп’янінні сон буває глибоким, але навряд чи він здоровий. Можна навчити організм спати менше. Це не зовсім так. Швидше за все такі експерименти будуть мати негативні наслідки для організму. У кожної людини є своя особиста норма сну, яка зазвичай коливається між 7 і 9 годинами. Перекус перед сном безпечний. А ось твоя шкіра навряд чи з цим погодиться. Справа в тому, що будь-яка їжа під час сну перетравлюється повільніше. Відбувається своєрідний процес бродіння, який виллється тобі просто на обличчя у формі прищів. Якщо вже дуже хочеться, то тільки кефір або знежирений сир. Якщо прокинулася серед ночі, краще лежати далі. Це правило може подіяти лише перші 20 хвилин. Якщо сон не прийшов – лежати далі не має сенсу. Краще спробуй заснути іншими способами: уяви, що тобі рано вставати, і згадай, як це неприємно, або  позіхни через силу. У сні ми можемо проковтнути комаху. Це не так. Будьте упевнені, що павуки, стоноги та інші мешканці наших квартир  та домівок намагаються дбайливо обійти нас стороною. Найголовніше — це спати тоді, коли хочеться і стільки, скільки хочеться, адже тільки ви самі знаєте, що добре для вашого організму. Ідеальні умови для сну — прохолодна (але не холодна) кімната, тиша і повна відсутність світла.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора