A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Вакцинація убезпечить від поліомієліту

Дата: 18.03.2021 10:19
Кількість переглядів: 314

24 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. У рамках заходів, спрямованих на протидію цьому інфекційному захворюванню, за рекомендаціями Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА 24 жовтня у Чернівецькій області оголошено регіональним днем проведення щеплень проти поліомієліту дітям, які їх потребують, згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні.

Яку загрозу може нести поліомієліт та про те, як йому запобігти, в експрес-інтерв’ю розповідає координатор групи експертів Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА за фахом «Епідеміологія», завідувач відділу – лікар – епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Юрій Падурару.

– Що таке поліомієліт?

– Поліомієліт – високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть до смерті. Вірус зазвичай інфікує дітей, які не вакциновані або не отримали всіх доз  вакцини. У деяких випадках він може вражати підлітків і дорослих, які свого часу не отримали щеплень. Особливо вразливі до поліомієліту діти до п’яти років. Параліч може наступати на все життя, і багато жертв поліо отримують каліцтва через це захворювання. 5–10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

– Як розповсюджується вірус?

– Вірус поліо є висококонтагіозним. Він легко передається від дитини до дитини в основному фекально-оральним шляхом або через заражену воду чи продукти харчування. Вірус може жити в зараженій слині або фекаліях інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поліо може інфікувати дітей без жодних симптомів, поки не призведе до зараження та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення.

– Якими є симптоми інфекції, спричиненої вірусом поліо?

– Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювання, ригідність шиї (неможливість згинання голови) і біль у кінцівках. Це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту. Кожен 200-й інфікований поліовірусом залишається паралізованим на все життя.

– Чи можна запобігти інфікуванню поліомієлітом?

– Ліків від цієї хвороби не існує. Однак їй можна запобігти за допомогою щеплення безпечними та ефективними вакцинами. В Україні використовують дві вакцини для щеплення проти поліомієліту – оральну (ОПВ) у вигляді крапель та інактивовану (ІПВ),  яку вводять шляхом ін’єкції. Їх застосовують відповідно до віку дитини згідно із Календарем профілактичних щеплень (у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 14 років).

– Кому ще показані щеплення проти поліомієліту?

– Вакцинація від поліомієліту рекомендована людям, які збираються відвідати ендемічні країни щодо цього захворювання. Наразі ендемічна передача вірусу поліо продовжується в Афганістані, Нігерії та Пакистані. Існують ризики виникнення випадків поліомієліту в країнах, де реєструється циркуляція дикого поліовірусу (ДПВ) або вакциноспорідненого поліовірусу (ВСПВ). Це – Республіка Нігер, Індонезія, Мозамбік, Папуа – Нова Гвінея, Іран, Філіппіни.

Людям, що планують тривалий час перебувати на території країн, у яких існує ризик виникнення випадків поліомієліту, зокрема тих, у яких зареєстровано циркуляцію ДПВ або ВСПВ підлягають проведенню обов’язкової вакцинації не менше ніж за чотири тижні до поїздки.

При невідкладній міжнародній поїздці обов’язково слід провести імунізацію однією дозою полівакцини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора