A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

ДОНОРСТВО КРОВІ ТА ЇЇ КОМПОНЕНТІВ

Дата: 15.07.2021 15:17
Кількість переглядів: 80

Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна пожертва крові від донорів рятує мільйони життів щороку.

         В Україні кількість донорів зменшується. Більшість із них стає донорами лише раз, коли доводиться рятувати своїх близьких чи рідних. Загалом 70% донорів здають кров лише раз у житті.

         У світі ж активно пропагують, впроваджують і підтримують регулярне добровільне та безоплатне донорство крові. Такий вид донорства — найбезпечніший ресурс якісної крові.

         Більшість здорових людей можуть здавати кров. Однак 90% потенційних донорів, які мають право здавати кров, наразі цього не роблять.

         Кров має термін придатності, тобто її запас необхідно регулярно поповнювати і потреба в донорах — постійна.

         Дотримання безпечних та ефективних процедур збирання, зберігання та використання зданої крові надзвичайно важливе. Ці процедури охоплюють весь ланцюг переливання крові та стандартизують її використання для охорони здоров’я.

         Недоступність своєчасних, безпечних трансфузій крові та її компонентів призвела до багатьох смертей, яких можна було уникнути. Послідовне постачання крові є наріжним каменем будь-якої системи охорони здоров’я і ґрунтується на регулярних донаціях та ефективній інфраструктурі охорони здоров’я.

            В КНП «Южноукраїнській міській багатопрофільній лікарні» в 1988 році був відкритий пункт переливання крові, а з 1993 року – сформоване відділення заготівлі та переробки крові (ВЗПК), під керівництвом завідувачки відділення Староконь Людмили Володимирівни.  ВЗПК успішно працює і по сьогоднішній день.

         Головним  завданням ВЗПК є забезпечення лікувального закладу донорською кров’ю та її компонентами. ВЗПК здійснює заготівлю консервованої крові від донорів та переробку її на еритроцитну масу та свіжозаморожену плазму.
          Прийом донорів відбувається висококваліфікованими спеціалістами в донорському залі, який оснащений сучасним обладнанням. В роботі використовуються лише одноразові матеріали, які абсолютно виключають інфікування, дотримуються усіх основних стандартів якості надання  медичного обслуговування У відділенні заготівлі та переробки крові з особливою увагою ставляться до кожного відвідувача. Вся інформація про донорів є конфіденційною!

         Донорство крові – це виключна можливість подарувати свою кров незнайомій людині, яка цього потребує, і врятувати їй життя. Штучної альтернативи продуктам крові на даний час не існує!

Графік роботи відділення:

  • Понеділок – п’ятниця з 8.00 – 15.42.
  • Забор крові (реєстрація донорів)  – середа, четвер  з 7.45 – 8.30.

Телефон для довідок: (05136) 5-90-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора