22 липня - Всесвітній день мозку
Сьогодні, 22 липня, відзначається Всесвітній день мозку. Тож саме час згадати про роль цього органу і те, як покращити його роботу.
Мозок є головним органом центральної нервової системи. Необхідно піклуватися про нього, дотримуючись здорового способу життя: відмовитися від шкідливих звичок, пам’ятати про фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий сон та відпочинок, збалансоване харчування. Зокрема, за інформацією фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України, для покращення розумової активності підходять такі продукти як:
- Жирна морська риба. Містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з цих кислот в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.
- Волоські горіхи – це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії і охоче братися за розумову роботу. 3-5 волоських горіхів у день буде цілком достатньо для здоров’я мозку.
- Чорниця – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.
- Какао. У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наше гарний настрій.
- Женьшень. Для активізації мозкової діяльності досить буде всього пари крапель настоянки женьшеню на склянку води. Це - рекомендація для дорослих, дітям краще уникати вживання спиртових настоянок, навіть, у концентрації декілька крапель на склянку води.
- Яйця. Джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка допомагає нам зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин. Регулярне вживання яєць дозволить вам тримати мозок у тонусі.
- Броколі – це одне з головних джерел вітаміну К, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, в брокколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. В цілому, крім брокколі, для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська.
- Яблука - містять практично всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджаючи їх закупорці. Таким чином, мозок завжди буде працювати бездоганно, а також знизиться небезпека крововиливів.
- Сочевиця – джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму і підвищується швидкість мислення.
- Хліб з борошна грубого помолу. Замініть білий хліб на хліб з борошна грубого помолу, і ви швидко відчуєте різницю в бік поліпшення. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого гатунку та здоби, то в такому випадку в кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися». Тому для мозкової активності найкраще вживати «повільні» вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу. Так ви дозволите мозку зарядитися енергією на весь день.
Для ефективного тренування мозку рекомендується виходити за рамки виконання одноманітних задач, вивчати іноземні мови та гру на музичних інструментах, читати. Серед корисних занять - подорожі та спілкування.