A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Алергія на амброзію та її наслідки

Дата: 23.08.2022 13:51
Кількість переглядів: 98

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Від даного виду алергії, за даними ВООЗ, в всьому світі страждає більше 70 млн. людей! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Симптоми алергії.

Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень,  напади бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Групи ризику.

Насправді, ризикують усі, хто проживає чи перебуває в зоні цвітіння амброзії тривалий час (іноді достатньо одного-двох тижнів, щоб спровокувати появу алергічних симптомів). Та більше за інших ризикують люди, що вже мають будь-яку іншу алергію, а також ті, у кого в родині є алергіки. У такому випадку дуже  важливо вчасно поставити діагноз, а для цього треба пройти обстеження (так звану алергопробу). 

Лікування.

Сучасні антигістамінні препарати швидко усувають прояви алергії, і людина може жити та працювати у звичному ритмі. Це великий плюс. Проте саму алергію такі медикаменти не лікують. І тоді людина ризикує зрештою отримати бронхіальну астму (хронічне захворювання дихальних шляхів). Крім того, ліки не завжди допомагають, особливо у випадках, коли концентрація алергенного пилку в повітрі дуже велика, а людина дуже чутлива до нього. 

Щоб попередити виникнення бронхіальної астми та позбутися алергічних проявів, КНП « ЮМБЛ» рекомендує усвідомити ризик та звернутися до лікаря з метою лікування алергії у період ремісії. Своєчасне звернення до спеціаліста та повний курс лікування може допомогти назавжди забути про алергію та антигістамінні препарати.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора