A A A K K K
людям із порушенням зору
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Комунальне Некомерційне Підприємство

Стаття "Рак молочної залози"

Дата: 26.08.2021 10:20
Кількість переглядів: 217

Рак молочної залози - це не вирок

 

     Рак молочної залози – злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. В світі це найбільш часта форма раку серед жінок, : в 2020 р було зареєстровано понад 2.2 мільйона випадків цього захворювання. Рак молочної залози є головною причиною смерті жінок від онкологічних захворювань. У 2020р. 685 000 жінок померли від цієї хвороби. За період з 1980р. в лікуванні раку молочної залози досягнутий значний прогрес. З 1980 по 2021 р. смертність від цього виду раку скоротилася на 40%.

 

Основними факторами, які збільшують ризик захворюваності раком молочної залози являються:

  1. Вік ( більше 40 років).
  2. Спадковість та сімейна схильність ( жінки, у якої мам або сестри хворіли раком. молочної залози, мають набагато більше шансів захворіти).
  3. Наявність фіброзно-кітозної мастопатії та інших хвороб молочних залоз.
  4. Пізня менопауза.
  5. Ранній початок менструації ( до 12 років).
  6. Народження первістка в віці більше 30 років.
  7. Переривання вагітності.
  8. У жінок, які ніколи не народжували, більше шансів захворіти.
  9. Хворі , проліковані з приводу раку жіночих статевих органів.
  10. Ожиріння.
  11. Сахарний діабет.
  12. Гіпертонічна хвороба.
  13. Куріння.
  14. Зловживання алкоголем.

Рак молочної залози на ранній стадіях (1-й та 2-й) протікає безсимптомно.

 

Сигнал тривоги:

  1. Наявність ущільнень або пухлиноподібних новоутворень в одній або двох молочних залозах.
  2. Виділення з соска будь якого характеру, не зв’язаних з вагітністю або лактацією.
  3. Ерозії, кірочки, лусочки, виразки в області соска, ареоли.
  4. Безпричинно виникаючі деформації, набряк, збільшення або зменшення розміру молочної залози.
  5. Збільшення пахвових або надключичних лімфатичних вузлів.

 

Виявлення хоча б одного з перелічених «сигналів тривоги» потребує негайного звернення хворої до лікаря гінеколога жіночої консультації.

 

Велика роль відводиться самообстеженню молочних залоз. Щомісячно жінка повинна оглядати та пальпувати молочні залози на 5-6 день циклу, якщо у жінки менопауза, то обстеження проводиться в будь який календарний день.

Вчасно виявлений рак молочної залози в більшості випадків успішно лікується. Якщо діагноз встановлюють на 1 стадії, одужують 98% жінок.

Кожна жінка навіть при відсутності скарг на здоров’я повинна щорічно з’являтися до лікаря гінеколога  раз на рік.

 

Трохи статистики:

В Миколаївській області  показник  захворюваності ,вищий ніж в Україні в області дане захворювання виявлено у 138 жінок, в Южноукраїнську вперше діагноз рак молочної залози в 2019 р. поставили 23 жінкам. Запущених стадій не виявлено.

В нашому місті за останні 10 років щорічно виявляється від 17 до 26 нових випадків захворювання. У лікарів акушер-гінекологів ж/к на диспансерному обліку з раком молочної залози знаходиться 206 жінок.

 

Вам поставили діагноз «рак молочної залози»? Напевно Ви задаєтесь питанням : що ж тепер робити? Подібний діагноз завжди розділяє життя на «до» та «після». Всі емоціональні ресурси пацієнта та їх рідних спрямовані на переживання та страх. Але саме в цей момент необхідно приймати вектор «за що» на вектор « що можна зробити». Дуже часто пацієнти відчувають себе безмежно одинокими на початку шляху. Але Ви маєте розуміти – Ви не одні. Працівники жіночої консультації допоможуть Вам упоратися з хворобою, ми будемо йти з Вами через всі етапи вашого лікування. Ми допоможемо Вам здолати рак!

 

Рішенням ЮУ міської ради затверджено нове направлення в міській комплексній програмі « Охорони здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» на 2021-2025р.р.

Завдяки депутатам міської ради виділені кошти для 50% відшкодування вартості лікарських препаратів  при амбулаторному лікуванні у жінок, які перенесли оперативне втручання при онкологічному захворюванні молочної залози. Кошти призначені для жінок  категорії Южноукраїнської міської територіальної громади.  Для отримання рецепта з оплатою 50% жінка має звернутися до свого дільничного гінеколога, для отримання електронного направлення на консультацію до лікаря мамолога-онколога і на підставі  призначеного лікування спеціаліста онкодиспансеру, жінці видається рецепт на лікарські засоби.

При зверненні в аптеку «Ліки України» хворій видають медикаменти за 50% вартості на місяць лікування.

Довідки за телефоном:

4-63-50

4-63-53

             Працівники жіночої консультації завжди прийдуть до Вас на допомогу!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора